"Ζοριστήκαμε με το lock down γιατί κλείσαμε το τυροκομείο. Πουλάμε τα προϊόντα μας κυρίως στην τοπική αγορά και ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί και σε ένα βαθμό, θα δουλέψει ο τουρισμός οπότε θα μπορέσουμε να τα διαθέσουμε."
Γιώργος Συριανός, Τυροκόμος – Κτηνοτρόφος στη Μύκονο
"Μόλις ήρθα εδώ, εμφανίστηκε και ο κορωνοϊός. Τότε είπα στον εαυτό μου, ότι πρέπει να κάνω κάτι, γιατί διαφορετικά θα τρελαινόμουν. Έτσι αποφάσισα να κάνω δωρεάν μαθήματα αγγλικών στους πρόσφυγες που είναι εγκλωβισμένοι εδώ"
"Ήμουν οχτώ μηνών έγκυος και πριν ένα μήνα έχασα το μωρό μου. Τώρα είμαι εγκλωβισμένη στην Ελλάδα και δεν μπορώ να συνεχίσω το ταξίδι μου προς την Γερμανία εξαιτίας του κορωνοϊού"
"Όταν έφτασα στην Ελλάδα, μου υποσχέθηκαν ότι θα μένω σε ένα ωραίο σπίτι. Αντί για αυτό όμως με έφεραν σε camp και μένω μαζί με άλλους 700 πρόσφυγες κινδυνεύοντας να κολλήσω κορωνοιό"
"Με την πανδημία το ταξίδι μου προς τη Γερμανία αναβλήθηκε. Πριν έρθω στην Ελλάδα, έκανα αυτό το τατουάζ. Είναι μια πυξίδα για να μου θυμίζει πάντα τον τελικό προορισμό αυτού του ταξιδιού. Την Δύση"
"Όταν βομβάρδισαν το σπίτι μου, πέντε άτομα σκοτώθηκαν κι εγώ έμεινα στο νοσοκομείο της Ντάρα δυο μήνες. Όταν είδα, ότι έχασα και τα δυο μου πόδια, αποφάσισα να συνεχίσω να ζω με μεγαλύτερο πάθος και δύναμη από ό,τι πριν"
Ο NajiAlbaderγνώρισετηνBaraaπριν από έξι μήνες στο camp της Κω. Εκεί παντρεύτηκαν.Ονειρεύονται μετά το τέλος της πανδημίας να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Αγγλία.
"Η τέχνη είναι το όπλο μας απέναντι στο θάνατο και αν τη κάψουμε, είμαστε ήδη νεκροί. Μπορείς να φανταστείς τη ζωή σου χωρίς μουσική, βιβλία, θέατρο, ταινίες, ζωγραφική; Αυτό θα συμβεί!"
"Ήταν δύσκολη η καραντίνα και εύχομαι να μην ξανασυμβεί. Αισθάνομαι λες και βγήκα στον κόσμο πρώτη φορά"
Οι κομμώτριες Κέλλυ Σφυρή (Α) και Ιουλία Βαρουτά (Δ) περιποιούνται τα μαλλιά της Παρασκευής Τσαπραΐλη (Κ-Α) και της Μαίρης Κουλούκη (Κ-Δ), Αθήνα 6 Μαΐου 2020
Άδειες καρέκλες τοποθετημένες στην πλατεία Συντάγματος, ως μέρος της πανευρωπαϊκής εκδήλωσης διαμαρτυρίας “EMPTY CHAIRS” των ανθρώπων της εστίασης και του τουρισμού, για τις επιπτώσεις της πανδημίας του νέου κορονοϊού στον κλάδο τους, Αθήνα 6 Μαΐου 2020.
"Προτεραιότητα μου είναι η προστασία της υγείας όλων όσων έρχονται στο σχολείο. Ο μέσος όρος ηλικίας των εκπαιδευτικών μου είναι μεγάλος και υπάρχει φόβος"
"Μας έχουν πει πως η σχολαστική καθαριότητα είναι το μεγάλο στοίχημα. Είναι πολύ κουραστικό γιατί είμαστε μόλις δυο καθαρίστριες και το σχολείο μεγάλο. Αλλά θα τα καταφέρουμε"
"Αλλιώς ονειρευόμουν τους τελευταίους μου μήνες ως καθηγήτρια σε αυτό το σχολείο. Μου φαίνεται αδιανόητο που δεν θα μπορέσω να αγκαλιάσω τους μαθητές μου για να τους αποχαιρετήσω"
Η αίθουσα αναχωρήσεων στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων στις πτήσεις, για την καταπολέμηση της πανδημίας του COVID-19, Αθήνα 9 Μαΐου 2020.
Η αίθουσα αναχωρήσεων στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων στις πτήσεις, για την καταπολέμηση της πανδημίας του COVID-19, Αθήνα 9 Μαΐου 2020.
Η αίθουσα αναχωρήσεων στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων στις πτήσεις, για την καταπολέμηση της πανδημίας του COVID-19, Αθήνα 9 Μαΐου 2020.
Κόσμος κρατώντας αποστάσεις περπατάει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μετά την άρση των περιορισμών της μετακίνησης των πολιτών, που είχαν επιβληθεί, για την καταπολέμηση της πανδημίας του COVID-19, Αθήνα 9 Μαΐου 2020.
"Αυτήν την εποχή, στο ξεκίνημα της καλοκαιρινής περιόδου, το αεροδρόμιο θα έσφυζε από ζωή. Εκατομμύρια επισκέπτες από όλον τον κόσμο θα περνούσαν από την Αθήνα και ετοιμαζόμασταν να τους υποδεχτούμε"
Η senioragent στις Πληροφορίες Αεροδρομίου, Μαρία Ιατρού, φωτογραφίζεται στο γραφείο πληροφοριών στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων στις πτήσεις, για την καταπολέμηση της πανδημίας του COVID-19, Αθήνα 9 Μαΐου 2020.
"Το αεροδρόμιο ήταν τόσο άδειο από επιβάτες μόνο τις μέρες πριν από τα εγκαίνιά του, το 2001. Μόνο που τότε τα συναισθήματα ήταν αντίστροφα, επικρατούσε χαρά και προσμονή"
Η προϊσταμένη λειτουργιών Αεροσταθμού, Χριστίνα Κανάκη, φωτογραφίζεται στην άδεια αίθουσα αναχωρήσεων στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων στις πτήσεις, για την καταπολέμηση της πανδημίας του COVID-19, Αθήνα 9 Μαΐου 2020.
Μια καθαρίστρια περπατάει μέσα στην άδεια αίθουσα αναχωρήσεων στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων στις πτήσεις, για την καταπολέμηση της πανδημίας του COVID-19, Αθήνα 9 Μαΐου 2020.
Η αίθουσα αναχωρήσεων στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων στις πτήσεις, για την καταπολέμηση της πανδημίας του COVID-19, Αθήνα 9 Μαΐου 2020.
Ο κυλιόμενος διάδρομος που οδηγεί στο σταθμό του μετρό και στον προαστιακό σιδηρόδρομο, κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων στις πτήσεις, για την καταπολέμηση της πανδημίας του COVID-19, στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας, 9 Μαΐου 2020.
Κόσμος απολαμβάνει την βόλτα του κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος στην παραλία του Φλοίσβου, μετά την άρση των περιορισμών της μετακίνησης των πολιτών που είχαν επιβληθεί, για την καταπολέμηση της πανδημίας του COVID-19, στο Παλαιό Φάληρο, 9 Μαΐου 2020.
"Εργάζομαι στο αεροδρόμιο 17 χρόνια. Είναι πολύ περίεργο συναίσθημα να βρίσκεσαι καθημερινά σε έναν αχανή χώρο, χωρίς καθόλου κόσμο"
Η καθαρίστρια Μπουκουρία Ντόμα φωτογραφίζεται στην άδεια αίθουσα αναχωρήσεων στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων στις πτήσεις για την καταπολέμηση της πανδημίας του COVID-19, Αθήνα, 9 Μαΐου 2020.
"Ο κορωνοϊός ήρθε στο Σουδάν αργότερα σε σχέση με την Ελλάδα και μέχρι σήμερα έχουμε σημαντική άνοδο κρουσμάτων και θανάτων. Χάρη στην τεχνολογία μιλώ καθημερινά με συγγενείς μου εκεί και προσπαθώ να τους μεταφέρω τις γνώσεις και την πείρα μου για να προστατευτούν από την πανδημία"
Abdelrasoul Mahmoud 34 ετών, Σουδανός γεννημένος στην Ελλάδα – γιατρός
"Βλέποντας την κατάσταση στο Αφγανιστάν, καταλαβαίνω ότι ο κορονοϊός είναι κοινός για όλους μας, δεν γνωρίζει ηπείρους και σύνορα. Ο κόσμος στη χώρα μου φοβάται, γιατί το σύστημα υγείας είναι σε πολύ κακή κατάσταση"
Νασρουντίν Νιζάμη 34 ετών, αναγνωρισμένος πρόσφυγας από Αφγανιστάν
Κόσμος απολαμβάνει την βόλτα του κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος στην παραλία του Φλοίσβου, μετά την άρση των περιορισμών της μετακίνησης των πολιτών που είχαν επιβληθεί, για την καταπολέμηση της πανδημίας του COVID-19, στο Παλαιό Φάληρο, 9 Μαΐου 2020.
"Στην αρχή κανείς στο Ιράν δεν είχε καταλάβει τη σοβαρότητα του κορονοϊού. Πέρασε πολύς χρόνος χωρίς μέτρα και είχαμε χιλιάδες θύματα. Πρέπει να εφαρμόσουμε τους κανόνες παντου. Η Γη είναι σαν ένα πλοίο με εμάς επιβάτες. Ή θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί ή θα βουλιάξουμε όλοι μαζί"
"Όπως και στην Ελλάδα, ο κόσμος ανησυχεί για την οικονομική κρίση, γιατί οι δουλειές έχουν πέσει. Πολλοί φοιτητές κινδυνεύουν να εγκαταλείψουν τα πανεπιστήμια, γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τα δίδακτρά τους"
"Ο κορονοϊός εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα στην Τουρκία. Αυτό με έκανε να ανησυχήσω πολύ για την οικογένειά μου και ειδικά τον μπαμπά μου, που έχει διαβήτη και πάσχει από την καρδιά του. Οι γονείς μου δυσκολεύτηκαν να μείνουν σπίτι, γιατί προέρχονται από εργατικά στρώματα και έχουν μάθει να δουλεύουν για να επιβιώνουν'
"Δεν έχουμε ουσιαστική ενημέρωση για το πόσοι είναι οι νεκροί από κορονοϊό στη Συρία. Η πανδημία πρόσθεσε ένα ακόμη πρόβλημα επιβίωσης για τον λαό μας, πλάι στον πόλεμο, την πείνα, το κατεστραμμένο σύστημα υγείας"
"Μιλάω καθημερινά με την οικογένειά μου στην Ακτή Ελεφαντοστού. Όμως φοβάμαι για εκείνους που πρέπει να βγουν για μεροκάματο και κινδυνεύουν να νοσήσουν. Θέλουμε να βοηθήσουμε όλους τους ανθρώπους και στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και συγκεντρώνουμε είδη πρώτης ανάγκης για να τους τα προσφέρουμε"
Moussa Sangare, 30 ετών και Aicha Traore, 26 ετών – Μετανάστες από Ακτή Ελεφαντοστού
"Η εταιρία που μας μισθώνει μας πληρώνει κάθε τέσσερις μήνες. Εμείς παραμένουμε εδώ και κάνουμε το καθήκον μας απέναντι στους άρρωστους και στην κοινωνία"
"Έχουμε εκτιμήσει πόσο σημαντικό είναι να συναντάς τους φίλους και τους δικούς σου ανθρώπους και πόσο σημαντικό είναι να απολαμβάνεις έναν καφέ στον ήλιο."
"Η πρώτη εβδομάδα ήταν πολύ δύσκολη, υπήρχε πολύ φόβος υστερία και πανικός. Από την αρχή επειδή ξέραμε ότι θα υπάρξουν ελλείψεις εφαρμόσαμε πλαφόν σε αντισηπτικά και μάσκες. "
"Όταν έκανα τα χαρτιά μου για να προσληφθώ στο ΕΚΑΒ, μετά την έκκληση που απηύθηνε ο υπουργός Υγείας, είπα στους φίλους μου πως "πάμε για πόλεμο"
Οι διασώστες του ΕΚΑΒ, Κωνσταντίνα Παπαχριστοδούλου (Α), 39 χρονών και Θωμάς Κουλακιώτης, 48 χρονών, φωτογραφίζονται μέσα σε ασθενοφόρο στο κέντρο επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, 11 Απριλίου 2020. Ο Θωμάς Κουλακιώτης είναι παντρεμένος και έχει ένα παιδί και εργάζεται σαν διασώστης στον ιδιωτικό τομέα, τα τελευταία εφτά χρόνια. Όταν ο υπουργός Υγείας έκανε έκκληση σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό για να προσληφθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας έκανε αίτηση και ανήκει στην πρώτη “φουρνιά” που ρίχτηκαν στη μάχη ενάντια στον κορονοϊό. Ξεκίνησε να δουλεύει στο ΕΚΑΒ την 1 Απριλίου 2020.
"Τωρα με την επιδημία εκτός απο τη μητέρα μου που τη βοηθάω κάνοντας όλες τις εξωτερικές δουλειές, κάνω και μικροψώνια αφιλοκερδώς, σε αρκετούς πελάτες που δεν μπορούν να βγουν γιατί ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή φοβούνται."
"Η κατανάλωση έχει μειωθεί κυρίως γιατι οι συμπολίτες μας ζυμώνουν στο σπίτι και γιατί δεν θα φύγουν για διακοπές του Πάσχα οπότε αγοράζουν μόνο τα απαραίτητα"
"Μέσα από τα social media είδα ότι χρειάζονταν εθελοντές και έτσι προσφέρθηκα. Εδώ με τους ανθρώπους δημιουργούνται πολύ δυνατοί δεσμοί και βλέπεις στην πράξη το αποτέλεσμα της προσπάθειας που κάνεις"
Ελένη Πιπίνη Τρουπάκη 23 χρονών, φοιτήτρια, εθελόντρια στην κοινωνική κουζίνα, “ο άλλος άνθρωπος”, δουλεύει τις τελευταίες 15 μέρες.
Νικολέτα Ηλιοπούλου 34, Τμήμα απολυμάνσεων του Δήμου Αθηναίων.
Έχει διοριστεί με ΑΣΕΠ πριν δυο χρόνια στο δήμο. Είναι παντρεμένη και έχει τρία παιδιά.
Στην ερώτηση ποιος κρατάει τα παιδιά απάντησε:
Δυστυχώς δεν έχω κάποιον να τα κρατήσει και ο άνδρας μου δουλεύει και αυτός, έτσι τα αφήνω μονά τους στο σπίτι. Είμαι τυχερή γιατί ξυπνάνε αργά και εγώ δουλεύω πρωινή βάρδια.
"Θα μου φέρεις μια τσάντα; Και μολύβια για να πάω στο σχολείο!"
Η Παναγιώτα δεν ξέρει ακριβώς πόσο χρονών είναι. Λέει ότι είναι πέντε ή μπορεί και έξι. Επίσης, δεν έχει πάει ποτέ στο σχολείο. Μένει σε μια παράγκαστον οικισμό Ρομά της Νέας Ζωής Ασπροπύργου με την κωφή γιαγιά της.Παίζει ξυπόλυτη στα λασπόνερα και στα σκουπίδια του οικισμού και ονειρεύεται ότι κάποτε κάποιος θα της δώσει μία τσάντα και μολύβια για να πάει κι αυτή στο σχολείο.
"Εδώ δεν έρχεται κανείς. Τώρα με τον κορωνοϊό θα πεθάνουμε σαν τις μύγες ξεχασμένοι. Είναι η μοίρα μας να ζούμε δίπλα στη χωματερή και μέσα στα σκουπίδια"
Η Αγγελική Παπαδημητρίου είναι 59 χρονών και είναι διαβητική. Ζει μαζί με τον άντρα της, τα παιδιά και τα δισέγγονά της στον οικισμό Ρομά της Νέας Ζωής Ασπροπύργου. Εξαιτίας της απαγόρευσης κυκλοφορίας κανείς τους δεν μπορεί να πάει για δουλειά και αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.
"Τι θα κάνουμε τώρα που δεν μπορούμε να πάμε για παλιοσίδερα; Πού θα βρούμε φαγητό; Δεν ξέρω, γιατί μένουμε μέσα και τι είναι αυτή η αρρώστια. Κανείς δεν έχει έρθει εδώ να μας βοηθήσει. Κανείς δεν μας έχει πει τίποτα. Ό,τι ακούμε στην τηλεόραση. Φοβόμαστε"
Ο Παναγιώτης Τσιρικλός γεννήθηκε το 1943 στη Θήβα. Πριν από περίπου 15 χρόνια ήρθε στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου θεωρώντας ότι η πρωτεύουσα θα προσέφερε περισσότερες ευκαιρίες στον ίδιο και τα δέκα παιδιά του. Έκανε λάθος.
"Προσπαθούμε να κάνουμε αυτά που μας λένε στην τηλεόραση. Προσπαθούμε να είμαστε καθαροί. Αλλά τι να κάνεις; Κοίτα κάτω, η παράγκα δεν έχει τσιμέντο. Τι κι αν πλενόμαστε; Αμέσως μετά είμαστε πάλι μέσα στο χώμα και τη βρωμιά"
Η ΜαρίαΔιονυσοπούλου έχει δυο παιδιά και μένει σε μια παράγκα από τσιμεντόλιθους, τάβλες και ελενίτ στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου. Κάθε βράδυ ζεσταίνει νερό στο γκαζάκι, βάζει την σκάφη στη μέση της παράγκας και κάνει μπάνιο τα παιδιά της.
"Είμαι διαβητικός και φοβάμαι, μήπως κολλήσω αυτή την παλιαρρώστια. Τι τρώμε κάθε μέρα; Μόνο ψωμί."
Τον τελευταίο μήνα δυο φορές τη βδομάδα ο Μπάμπης Μπέκος ξυπνάει στις 3 τα ξημερώματα. Φοράει την υφασμάτινη μάσκα του και μπαίνει στο αυτοκίνητο με κατεύθυνση το κέντρο της Αθήνας. Εκεί ένας φούρναρης του δίνει το ψωμί που δεν πουλήθηκε τις προηγούμενες ημέρες.
"Αν κολλήσει την αρρώστια, τι θα κάνω; Πώς θα τον πάω στο νοσοκομείο; Στη Νέα Ζωή δεν μπαίνει ούτε ασθενοφόρο ούτε γιατρός"
Η Γεωργία Χαλιλοπούλου, 88 χρονών σήμερα, ήρθε από τη Θήβα στηΝέα Ζωή Ασπροπύργου αναζητώντας μία καλύτερη ζωή.Δεν ανησυχεί τόσο για την ίδια όσο για τον γιο της που εδώ κι έναν χρόνο υποφέρει από κρίσεις άσθματος.
«Μοιάζει με ένα απλό σφίξιμο στο χέρι, ωστόσο είναι κάτι πολύ περισσότερο. Είναι η στιγμή που ένας COVID-19 ασθενής αφυπνίζεται από την καταστολή. Είναι η στιγμή που ξέρεις ότι εσύ και όλη η ομάδα θα σταθείτε με περηφάνια απέναντι στον ασθενή και τους δικούς του. Είναι η στιγμή που αποκτούν νόημα όλα εκείνα για τα οποία πάλεψες»
Ένας COVID-19 ασθενής αφυπνίζεται από την καταστολή (ο κόσμος το λέει τεχνητό κώμα) και σφίγγει το χέρι του ιατρού, στο παράγγελμά του.
«Κάποιες φορές ξέρεις ότι η κατάσταση ενός ασθενούς έχει ξεπεράσει την ικανότητά σου να την αντιστρέψεις. Ρεαλιστικά θα έπρεπε ίσως να έχεις εγκαταλείψει. Ωστόσο είσαι ακόμη εκεί παλεύοντας. Και αν δεν πετύχεις κάτι άμεσα, γνωρίζεις ότι σοφία που θα αποκομίσεις θα είναι σωτήρια για κάποιους άλλους»
Ένας ενταντικολόγος κάνει τελευταία προσπάθεια ανάνηψης ενός COVID-19 ασθενούς που μετά από λίγες ώρες κατέληξε. Γνωρίζει ότι η απόπειρα αυτή έχει αμελητέες πιθανότητες επιτυχίας, ωστόσο αισθάνεται ότι αυτό είναι η ελάχιστή του υποχρέωση απέναντι σε ένα θνήσκοντα συνάνθρωπο, αλλά και στον εαυτό του τον ίδιο.
"Δεν ανέχομαι να με νικήσει ένας μονοκύτταρος οργανισμός"
Οι νοσηλεύτριες Μαρία Τσαμούρη (Κ), Ταϊμπά-ΝαζΡίαζ (Α) και Ιορδάνα Μοσκόφη (Δ), φωτογραφίζονται πίσω από το τζάμι που χωρίζει την Μονάδα Εντατατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αγγίζοντας τα σημεία που ακουμπούν τα χέρια των γιατρών, Γιώργου Δημόπουλου (Δ) και Δημήτρη Κωνσταντώνη (Α), στο Αττικό νοσοκομείο στο Χαϊδάρι, 15 Απριλίου 2020. Ο Γιώργος Δημόπουλος είναι καθηγητής εντατικής θεραπείας στο πανεπιστήμιο Αθηνών, υπεύθυνος της μονάδας κορονοϊού του νοσοκομείο Αττικόν. Είναι παντρεμένος με παιδιά.
Η τραπεζοκόμος Ελένη Γρίβα (Δ), 51 χρονών, μαζί με νοσηλεύτριες μοιράζουν τα γεύματα σε ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19, στο Αττικό νοσοκομείο στο Χαϊδάρι, 15 Απριλίου 2020. Η Ελένη Γρίβα είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά.
"Στην αρχή νιώθαμε άβολα, αλλά μετά νιώσαμε πάρα πολύ όμορφα γιατί προσφέρουμε κάτι στους ασθενείς, οι οποίοι δεν έχουν κανένα δικό τους εδώ, είναι τελείως μόνοι τους."
Η τραπεζοκόμος Ελένη Γρίβα, 51 χρονών, φωτογραφίζεται στον όροφο με τους θαλάμους νοσηλείας ασθενών με COVID-19, στο Αττικό νοσοκομείο στο Χαϊδάρι, 15 Απριλίου 2020. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά.
"Το επάγγελμά μας είναι δύσκολο, είναι σαν "λειτουργία", είμαστε στην πρώτη γραμμή, αλλά δεν μπορώ να σταματήσω να εργάζομαι για τον κόσμο. Ο φόβος υπάρχει, αλλά πρέπει να συνεχίζεις, το ψωμί είναι πρώτη ανάγκη"
Ο αρτοποϊός Σπύρος Αχμέτι, 41 χρονών φωτογραφίζεται ενώ ξεφουρνίζει ψωμί, στον φούρνο του, στα Καλύβια Θορικού, 13 Απριλίου 2020. Δουλεύει σαν φούρναρης 22 χρόνια. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.
"Είναι δύσκολο το να μην βλέπεις τους δικούς σου, την οικογένειά σου, ή να βρίσκεσαι έξω, προκειμένου να προστατέψεις και τους ίδιους και όλους τους υπόλοιπους πολίτες της Αττικής".
Ο υπαρχιφύλακας Στέργιος Κακαρόντζας (Α), 28 χρονών και ο αστυφύλακας, Χαράλαμπος Μπαΐλης (Δ), 26 χρονών, φωτογραφίζονται μπροστά από τη Βουλή, Αθήνα 12 Απριλίου 2020. Ο ΣτέργιοςΚακαρόντζας δεν είναι παντρεμένος και ζει μόνος του.
"Η ευθύνη είναι τεράστια, γιατί αν κολλήσω εγώ ή ο κόσμος που δουλεύει εδώ, επειδή εξαρτώνται από εμένα πολλοί άνθρωποι, άμα κλείσω δεν θα μπορούν να πάρουν τα φάρμακά τους"
Ο φαρμακοποιός Λάμπρος Κουρής, 42 χρονών, φωτογραφίζεται στο φαρμακείο του, στα Καλύβια Θορικού, 10 Απριλίου 2020.
Ένας άστεγος άντρας κουβαλάει τα υπάρχοντά του σε σακούλες, περιπλανώμενος μπροστά από κλειστά μαγαζιά στην έρημη πλατεία του Ψυρρή, κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας του COVID-19, στο κέντρο της Αθήνας, Τρίτη 21 Απριλίου 2020.
Οι διασώστες του ΕΚΑΒ, Κωνσταντίνα Παπαχριστοδούλου (Α), 39 χρονών και Θωμάς Κουλακιώτης, 48 χρονών, φωτογραφίζονται μέσα στο κέντρο επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, 11 Απριλίου 2020.
"Οι φίλοι μου λένε πως είμαι ήρωας, αλλά εγώ δεν αισθάνομαι ήρωας, κάνω απλά τη δουλειά μου και αυτό που αγαπώ"
Η διασώστρια του ΕΚΑΒ, Κωνσταντίνα Παπαχριστοδούλου, 39 χρονών, φωτογραφίζεται σε ασθενοφόρο, στο κέντρο επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, 11 Απριλίου 2020. Η Κατερίνα Παπαχριστοδούλου είναι παντρεμένη με διασώστη που εργάζεται για το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) και έχει ένα παιδί.